Ner

Lite historik och fakta

Innan kurbitsblomman fann sin plats i dalmåleriet hade möbler målats med sin s k rosmålning. Denna yrkeskår växte först fram i Rättvik socken och sedan även Leksand socken strax intill. Vi är i slutet av 1700-talet och i övre dalarna är jordbruk och skogsbruk levebrödet för de självägande bönderna. Människorna bodde i trånga timmerstugor och när eldstäderna förbättrades ökade också bostadsstandarden. Flera av dessa var skickliga hantverkare som började dekorera sina möbler för att det skulle bli mer ombonat. Detta är förutsättningen när de senare börjar måla på "fässingar", deras hemvävda lakan som ihopsydda var liknande madrasskydd.

Dessa självlärda målare börjar nu med dalmåleriet som man kallar det folkliga måleriet De flesta kan ännu inte läsa eller skriva och kyrkan får hjälp att illustrera berättelser ur Bibeln av målarna. De hämtade motiven ur Figurbiblarna som utkommet under 1700-talet, dessa var mer lättillgängliga än Gustav-Adolfsbibeln. De håller sig strikt till dessa som en mall när de placerar figurer, byggnader och föremål.

I denna lilla värld (jmf vår tid) då folk på sin höjd åkte till "storstan" Falun, var det mer naturligt att avbilda Dalarnas höga hus och sina egna klädesplagg eftersom de inte visste hur Jerusalem såg ut. Här låter de fantasin flöda fritt och kurbitsen växer fram som det mest karaktäristiska i dalmåleriet. De olika dalmålarna gav dessa blommor sin egen personliga prägel när de lät kurbitsen växa fram i bildernas berättelser.

Svärdström beskriver i sin bok om kyrkans betydelse som en central plats för folket i slutet av 1700-talet. Där står om arbetarna som tjänade sig en extra slant som målare och att de använde figurbiblarna som mallar. Vissa yrkesmålare fotvandrade för att tjäna sitt levebröd, och under resans gång hände det att de fick beställningar att måla på väggar. Rättviksmasarna drog åt nordost till Hälsingland och Gästrikland, de från Leksand tog västerut till Värmland och in i Norge. 

Många väggmålningar gick dock förlorade i mitten av 1800-talet då de förstördes när de moderna tapeterna kom. När jag själv har tittat på ett fåtal av de 3000 målningar som är bevarade, slår det mig, att färgerna är så lokalbetonade. De är hämtade ur folkdräkterna från Leksand och Rättvik.

Upp